King-filmatiseringar

Jag kände ett behov av att göra en egen lista när jag såg denna topp-50 av filmatiseringar av Stephen Kings böcker. Något som förvånade mig lite var att jag sett 35 av de 50 filmer som presenteras. De flesta som jag inte har sett är uppföljare av originalfilmen, vilket väl också kan vara tveksamt om det verkligen kan sägas vara King-relaterat… Jag nöjer mig med att göra en topp-10:

1. Nyckeln till frihet: Bästa filmen enligt databasen imdb.com och jag kan bara hålla med. En ganska anspråkslös novell som blev en storfilm med Robbins och Freeman!

2. Stand by me: Också en novell från Different seasons-kvartetten om ett gäng barn som går för att titta på ett lik.

3. Den gröna milen: Tom Hanks är fångvaktare för dödscellerna på den gröna milen och berättar om John Caffey som dömts till döden för att ha mördat två barn. En serieroman som är ett inlägg i dödsstraffdebatten, med religiös symbolik.

4. The Shining: Ska man bedöma filmen med Jack Nicholson utifrån hur den följer boken så hade den kommit längre ner på listan. Men som film är den ändå ruggigt spännande.

5. 1408: Mikael Håfströms filmatisering om författaren som bor i ett spökrum på ett hotell blev riktigt spännande.

6. Lida: Kathey Bates fick en Oscar för sin roll som Lida och det är hon som gör filmen till en succé.

7. Secret Windows: Det verkar vara ett lyckat drag att filmatisera Kings längre noveller. Johnny Depp spelar en man som får problem med sin verklighetsuppfattning.

8. Storm of the Century: Jag gillade denna miniserie som är gjord utifrån eget manus utan förlaga som bok. Ett samhälle blir insnöat och samtidigt hemsökt av Linoge.

9. The Mist: Det var en väldigt lång väntan innan Frank Darabonts film kom ut. Det var nog bra att man väntade in de tekniska möjligheterna att skildra varelserna som kommer ur dimman och attackerar människorna som blivit instängda i varhuset.

10. Dolores Claiborne: Återigen blev kombinationen King-Kathy Bates ett vinnande recept.

About these ads

Om Henrik

Böcker är min last, lärare är mitt yrke, familjen är mitt liv, röd är politiken, historia och idrott är mina intressen. Visa alla inlägg av Henrik

3 responses to “King-filmatiseringar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 271 andra följare

%d bloggare gillar detta: